piatok 8. februára 2013

Klávesové skratky

Aj Vám sa už stalo, že ste chceli spraviť niečo čo bolo potrebné pracne klikať? Povedali ste si vtedy, že by sa hodila nejaká skratka? Tak o podobných zrýchleniach a vylepšeniach bude tento diel. Tak poďme na to.

Čo je klávesová skratka


Klávesová skratka je použitie viacerých kláves za účelom vykonania nejakého úkonu. A práve z týmto poznatkom môžeme pokračovať vo vysvetľovaní. Najprv pár potrebných pojmov, alebo skôr názvov potrebných kláves.
  • SPACE - medzerník, obvykle najväčšia klávesa na spodnej časti klávesnice, slúži na pridávanie medzier
  • CRTL -  control, klávesa sa nachádza na dolnej časti klávesnice ako v pravo, tak v ľavo. Je jedno, ktorú použijete
  • ALT - alternative, klávesa sa nachádza na ľavo od SPACE, slúži na vyvolanie alternatívnych skratiek, prípadne na zapisovanie rôznych špeciálnych znakov za pomoci kódov
  • ALT Gr - alternative graphics, klávesa sa nachádza napravo od SPACE, slúži na písanie alternatívnych znakov na klávesnici (@, #, &, $, ...)
  • Win -Windows, tlačidlo sa nachádza zväčša na ľavo od SPACE medzi tlačidlami CTRL a ALT, slúži na vyvolanie niektorých systémových funkcii
  • Shift - tlačidlo slúžiace na písanie veľkých písmen (prípadne čísel/alternatívnych znakov) počas jeho držania, pri klávesových skratkách sa používa hlavne na miernu zmenu funkčnosti skratky
  • Kontextové menu - je klávesa zvyčajne nachádzajúca sa vedľa pravého CTRL, slúži na vyvolanie rovnakého menu ako pravé tlačidlo myši
  • Caps Lock - tlačidlo slúžiace na písanie veľkých písmen, po jeho stlačení sa píšu veľké písmena, až kým nie je znova stlačené
  • Enter - prípadne aj Return, nachádza sa na pravom okraji častí písmen klávesnice, slúži na potvrdzovanie voľby
  • Tab - alebo aj Tabulátor, je tlačidlo ktoré sa nachádza nad tlačidlom Caps Lock a jeho funkčnosť a v závislosti od programu a skratky líši, no vo všeobecnosti slúži na posun kurzora písania o úroveň ďalej
  • ESC - Escape, nachádza sa vľavo hore na klávesnici a slúži zväčša na zrušenie voľby
  • Backspace - nachádza sa nad tlačidlom Enter, slúži na mazanie napísaných znakov (maže znak za kurzorom), prípadne na návrat o stránku späť v niektorých situáciách
  • Del - Delete, nachádza sa v oddelenej časti klávesnice nad šípkami, slúži na mazanie (v prípade znakov na mazanie pred kurzorom)
  • Ins - Insert, nachádza sa v blízkosti tlačidla Del a slúži na spustenie špeciálnych funkcii, zväčša slúži na spustenie funkcie prepisovania (ak sa nachádzam na nejakom texte, tak mi doň nedopisuje ale prepisuje)
  • PrScn/SysRq - príp.: PrintScreen/SysRq, nachádza sa zväčša nad oblasťou kde sa nachádza Del/Ins, po stlačení len tohto tlačidla je vytvorená fotografia aktuálnej obrazovky a uložená do schránky (pojem schránka si vysvetlíme neskôr)
  • PgUP/PgDn -príp. PageUp/PageDown nachádzajú sa zväčša napravo od tlačidla Del, slúžia na posúvanie sa o stranu ďalej v dokumentoch
  • Home - nachádza sa v blízkosti tlačidla Del, slúži na presun na začiatok stránky, riadku, dokumentu
  • End - nachádza sa v blízkosti tlačidla Del, slúži na presun na koniec stránky, riadku, dokumentu
  • Fn - toto tlačidlo sa bežne vyskytuje na notebookoch a slúži na vyvolanie funkcii označených na klávesách rovnakou farbou ako je ono samo
  • F1 - F12 - rad kláves nad zvyškom klávesnice, označujú sa tiež funkčné tlačidlá a slúžia na spustenie rôznych funkcii v programoch (napr.: F1 je bežne klávesa pre prístup k pomocníkovi)

Ukážka podtlače klávesy Kontextové menu
 Pri klávesových skratkách si treba uvedomiť, že fungujú pri súčasnom držaní kláves konkrétnej skratky. Nie je ale nutné, aby ste všetky klávesy stlačili naraz, teda ak idem použiť napr. skratku CTRL + B tak môžem kľudne držať tlačidlo CTRL a až následne počas toho stlačiť tlačidlo B

Systémové klávesové skratky


Po tom ako sme si prešli všetky potrebné klávesy sa môžeme pustiť do samotných skratiek.
Už samotný Windows obsahuje celú plejádu skratiek, ktoré sú viac či menej používané. Tak sa pustíme do nich.

Práca so schránkou

Medzi najčastejšie používané skratky patria skratky, ktoré pracujú so schránkou. A čo je to vlastne tá schránka? Schránka je laicky povedané nejaké prechodné miesto, kde sa uložia údaje (text alebo súbor) a následne sa z neho uložia na miesto kde ich potrebujeme. Na tieto účely slúžia tieto skratky:
  • CTRL + C - slúži na skopírovanie údajov do schránky
  • CRTL + V - slúži na uloženie údajov zo schránky na určené miesto
  • CTRL + X - slúži na presun údajov do schránky a ich odstránenie z pôvodného miesta
Pomocou týchto skratiek vieme kopírovať a vkladať text kdekoľvek. Ak teda potrebujete nejaký text skopírovať z internetovej stránky a vložiť ho do textového dokumentu práve tieto skratky sú na to určené. Treba upozorniť, že použitím klávesovej skratky na CRTL+V sa údaje zo schránky neodstránia, ale dajú sa ďalej vkladať, pokiaľ nepoužijeme jednu zo skratiek CTRL+C alebo CTRL+X.
Tieto skratky vedia byť nahradené aj stlačením pravého tlačidla na myši a vybratím správnej funkcie: CTRL+C nahradíme Kopírovať (Copy), CTRL+V nahradíme Vložiť (Paste), CTRL+X nahradíme Vystrihnúť (Cut). Tieto dva spôsoby, klávesové skratky aj použitie myši, môžeme spolu kombinovať a používať ich.

Štandardné skratky v systéme Windows

CTRL+ALT+DEL na Win8
Po základných skratkách pre schránku sa pustíme do ďalších skratiek, ktoré vedia dosť uľahčiť používanie PC. Pokúsim sa zoradiť ich systematicky.
Ako prvú spomenieme takzvanú "základnú" klávesovú skratku a to CTRL + ALT + DEL. Táto skratka v závislosti na verzii Windowsu vyvolá: pre XP a staršie otvorí Správcu úloh, pre systémy Vista, 7 a 8 otvorí ponuku, kde je možné zmeniť heslo, otvoriť Správcu úloh, odhlásiť sa, zamknúť počítač a podobne.
Správca úloh
V náväznosti na túto klávesovú skratku môžeme hneď pridať aj kombináciu CTRL + ALT + ESC, ktorá slúži v systémoch XP a vyššie na vyvolanie Správcu úloh. Pomocou tejto skratky vieme Správcu úloh otvoriť priamo a nemusíme ako v predchádzajúcej skratke ešte klikať na ďalšie tlačidlo.
Ďalšou z veľmi používaných skratiek je skratka ALT + SHIFT. Touto skratkou viete prepínať medzi nastavenými rozloženiami klávesnice, teda či chcete používať klávesnicu slovenskú alebo napr. anglickú. Pri používaní tejto skratky je najvhodnejší  spôsob držať tlačidlo ALT a počas toho stlačiť SHIFT, ktorý môžete stláčať dovtedy kým nenastavíte potrebný jazyk. Ten sa zobrazuje na obrazovke, zvyčajne hneď vedľa hodín na lište.
A aby sme pokračovali v praktických skratkách ideme na ďalšie v poslednú dobu potrebné skratky a to sú CTRL + ALT + šípka. Tieto klávesové skratky otáčajú obraz to rôznych strán, podľa toho, ktorú šípku stlačíte. Na otočenie obrazu do normálneho stavu je potrebné použiť šípku hore.
Veľmi často sa stáva nie len mne, ale určite aj Vám, že píšete nejaký dokument, a chcete sa len pozrieť do prehliadača napríklad na Facebooku. No pri tejto činnosti je potrebné presunúť ruku z klávesnice na myš. To ale nie je celkom pravda, lebo aj na túto činnosť existuje klávesová skratka a to nie jedna ale hneď celá sada. Ide o tieto skratky:
    • ALT + TAB - zobrazí zoznam spustených okien (vo Win8 aj "Metro" aplikácii)
    • Win + TAB - funguje len od Visty, vo Viste a 7 zobrazí efektné prepínanie okien, vo Win8 prepínanie medzi "Metro" aplikáciami

ALT + TAB
Win + TAB

Pre pohyb v týchto zoznamoch sa používa postupné stláčanie tlačidla TAB, prípadne ak držíte ešte SHIFT a stláčate TAB, budete sa zoznamom posúvať dozadu. Tieto zoznamy sa ale zobrazujú, len keď držíte ALT/Win tlačidlo.  To sa dá ale obísť tým, že ku skratke pridáme ešte CTRL, teda ak stlačíte CTRL + ALT + TAB zobrazí sa zoznam, ktorý aj po pustení kláves ostane zobrazený. Následne je možné na navigovanie v zozname používať šípky alebo myš.
ALT + F4
Teraz na pozrieme na jednu z tých známejších skratiek a to ALT + F4. Táto skratka bežne v programoch slúži na vypnutie daného programu. V prípade, že sa nachádzate na ploche (a teda nemáte aktívny žiadny program) otvorí sa ponuka na vypnutia počítača.



Medzi ďalšie praktické skratky patria:

      - Win + R - zobrazí dialógové okno slúžiace na spúšťanie rôznych príkazov
Win + R

      - Win + L - uzamkne počítač tak, že je vyžadované heslo (teda ak je heslo na danom profile používateľa vytvorené
Win + L na Windows 7

      - Win + P - slúži na prepínanie režimov zobrazenia dvoch zobrazovacích zariadení (napr. displej notebooku a projektor)

Win + P

      - Win + T - slúži na aktivovanie možnosti pohybu po lište Windowsu a teda umožňuje spúšťať programy z lišty bez klikania na ne
Takto vyzerá označenie vybranej položky v lište po stlačení Win + T


Ako poslednou systémovou skratkou sa budeme venovať využitiu klávesy ALT Gr. Tá slúži na písanie rôznych znakov z klávesnice. Na obrázku môžete vidieť znaky, ktoré je možné na slovenskej klávesnici pri držaní tohto tlačidla písať.
Znaky klávesnice po stlačení ALT Gr

Špecifické skratky pre Windows 8

Nakoľko ja používam najnovšiu verziu operačného systému Windows, teda verziu 8, rozhodol som sa pridať aj pár klávesových skratiek typických len pre tento OS (v obrázkoch nižšie sú príklady čo sa zobrazí po využití skratky):

  • Win + I - slúži na zobrazenie panelu nastavení v novom rozhraní
  • Win + C - zobrazí tvz. Charms, panel ktorý obsahuje tlačidlá Search, Shared, Start, Device, Settings
  • Win + Q - vyhľadávanie medzi programami
  • Win + F - vyhľadávanie medzi súbormi
  • Win + W - vyhľadávanie v nastaveniach
  • Win + X - slúži na zobrazenie ponuky administrácie počítača

Win + I
Win + C
Win + Q
Win + F
Win + W
Win + X


Klávesové skratky niektorý programov

Pred tým ako začneme priamo pri niektorých programoch, prejdeme si základné klávesové skratky, ktoré  sa bežne vyskytujú vo väčšine programov:
  • CTRL + O - slúži na otvorenie existujúceho dokumentu, súboru a podobne, teda funguje ako funkcia "Otvoriť"
  • CTRL + S - slúži na uloženie rozpracovanej činnosti, napr. rozpísaný dokument, funkcia "Ulož"
  • CTRL + P - slúži na vyvolanie funkcie tlače
  • CTRL + Z - používa sa zvyčajne na obnovenie do stavu pred poslednou úpravou
  • CTRL + Y - používa sa zvyčajne na vrátenie poslednej úpravy po použití CTRL+Z

Prehliadače

Kapitola prehliadačov bude spojená, lebo nemám v úmysle rozoberať tu všetky prehliadače a budem sa venovať len tým, ktoré používam ja Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer. Popíšem tu len skraty fungujúce vo všetkých rovnako a ktoré môžu byť najčastejšie využívané. Väčšina skratiek by ale mala byť použiteľná aj v ostatných prehliadačoch.
  • CTRL + N - otvorí nové okno prehliadača
  • CTRL + T - otvorí novú kartu 
  • CTRL + SHIFT + T - otvorí poslednú zatvorenú kartu, nie však zatvorené okno
  • CTRL +W - zatvorí aktuálne otvorenú kartu
  • CTRL + B - otvorí uložené záložky stránok
  • CTRL + H - otvorí históriu prehliadania
  • CTRL + J - zobrazí históriu sťahovania
  • CTRL + E - slúži na vyvolanie funkcie vyhľadávania

To nie je všetko

Aj keď by sa mohlo z tohto príspevku zdať, že som napísal všetky mysliteľné skratky, nie je to pravda. Je ich ešte nepreberné množstvo a mohol by som napísať ešte desiatky podobných vymenovaní a popísaní. Vzhľadom na to, že je také niečo nadľudský výkon, neplánuje spísať všetky skratky, ale pevne verím, že Vám aspoň tento výpis klávesových skratiek, ktoré sú podľa mňa v praxi dosť potrebné, pomôže pri vašej práci s počítačom.
Týmito klávesovými skratkami nekončím, a budem aj naďalej pokračovať v písaní návodov, ktoré Vám môžu uľahčiť prácu z počítačom. Môžete sa tešiť na obrázkový návod inštalácie Windowsu, ukážku niektorých nastavení spojenými s prehliadaní zložiek a podobne. Tak pri ďalšom diele dovidenia.

1 komentár:

  1. Tiotan® Titanium Gp4 Titanium Gp4 - Vitanium Arts
    Tiotan® Titanium Gp4 - Vitanium Arts - Vitanium Arts - titanium watch Vitanium Arts. titanium-rock-(p) silicone dab rig with titanium nail is a titanium pots and pans product of stainless steel vs titanium apple watch a Chinese and American ceramic plant. titanium headers

    OdpovedaťOdstrániť